2019-01-10

Simplicity Sverige belönas med fem stjärnor av Morningstar

Den 16e december 2018 fyllde Simplicity Sverige tre år, och får därmed officiell rating från Morningstar. Idag publicerades deras rating och mycket glädjande blev resultatet 5 av 5 stjärnor till Simplicity Sverige!

Morningstars stjärnrating har funnits sedan 2001 och är i grund och botten en objektiv matematisk beräkning för att sätta betyg på fonders avkastning, kostnad men också risk. Att tilldelas fem stjärnor innebär att fonden rankas bland topp 10% inom sin kategori. Väldigt glädjande för oss på Simplicity är att Simplicity Sverige visar att  avkastning, kostnad och risk går att kombinera med ett omfattande hållbarhetstänk. Fonden utgår ifrån en extensiv negativ screening, vilket innebär att bolag inom industrier så som tobak, alkohol, vapen och fossila bränslen utesluts. Fondens rating visar att det går att vara hållbar utan att göra avkall på avkastning, risktänk och samtidigt hålla avgifterna nere till 0,8%.

Från starten i december 2015 till årsskiftet 2018-2019 har Simplicity Sverige avkastat 26,6% medans jämförelseindex SIX PRX Index avkastat 16,9%.

Fondens positiva avkastning under perioden förklaras enligt ansvarig förvaltare Ulf Ingemarson av bra timing i de olika cykler som varit under åren. Under första halvan av 2017 rådde det högtryck på börsen efter att konjunkturen både i Sverige och i omvärlden hade fått en uppsving. Simplicity Sverige gynnades då av en hög vikt i mer cykliska bolag som Volvo, Atlas Copco, Nordea, Nolato och Holmen. I takt med att sentimentet i marknaden mattades av skiftade fonden innehaven mot mer defensiva bolag samt fastighetsaktier ledda av Castellum och Fabege vilket hade en positiv inverkan på avkastningen under 2018. Dessutom undveks stora sänken under perioden som H&M och Fingerprint.

Framöver ser vi vissa risker, men också möjligheter i marknaden. Lägre stimulanser och höjda räntor är att vänta framöver från både ECB och Riksbanken. Detta kommer med all sannolikhet ha en något avmattande effekt på aktiemarknaden. Dock bör man också ha i åtanke att höjda räntor kan ses som ett sundhetstecken i ekonomin och att vi nu rör oss från historiskt sett extremt låga räntenivåer. Risken däri ligger således i hur Riksbanken och övriga centralbanker väljer att genomföra räntehöjningarna samt lägga sina räntebanor. En allt för brant kurva uppåt kan leda till oönskade effekter. Samtidigt råder högkonjunktur i världen, och får handelskonflikten mellan USA och Kina en positiv lösning så finns det bra förutsättningar för att företagen även framöver kan leverera tillväxt och hög lönsamhet där gapet från hösten 2018 bör kunna stängas. Blandat med Brexit ser därmed 2019 ut att bli ett väldigt intressant år där vi hoppas kunna ligga rätt även i de kommande cyklerna.

För att läsa mer om Simplicity Sverige, vänligen klicka här.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023