2020-09-11

Dagens värderingar

Både OMX Stockholm Benchmark Index och S&P Global Index är på plus för i år och S&P 500 var nyligen på ny historisk högstanivå. Det där med att vi har en global pandemi som pågår och att halva världens befolkning isolerades eller permitterades under våren verkar uppenbarligen inte varit något att muttra över.

Under den senaste veckan har det ändå börjat grymtas lite på aktiemarknaden. Vissa har, med djupa veck i pannan, börjat peka på P/E-tal och bolagens höga värderingar. Om undertecknad också är en pannrynkare låter jag vara osagt, men det som skett efter att börsen nådde botten i mars är i alla fall inte enbart att bolagens rapporter varit bättre än förväntat (eller förfärat), utan också att bolagens värderingsmultiplar har stigit. På Stockholmsbörsens har det estimerade P/E-talet (pris / estimerat resultat per aktie) stigit från omkring 18 för 1 år sedan till nuvarande 25. Ett liknande mönster kan även ses på de flesta andra marknader, så som amerikanska S&P 500.

Stigande Est. P/E för OMX Stockholm Benchmark Index. Källa: Bloomberg.

 

Stigande Est. P/E för S&P500 Index. Källa: Bloomberg.

Hur kommer detta sig? Fokus i media har hamnat på teknikbolagens utveckling. De amerikanska jättarna Apple, Microsoft, Netflix, Amazon och Facebook har värderats upp kraftigt under året och här hemma har exempelvis Sinch gått som en rymdraket. Det är dock inte enbart teknikbolag som ligger bakom värderingsökningarna, och bland teknikbolagen finns flera exempel på bolag som inte haft en lika kraftig värdeökning. Ta till exempel Qualys, utvecklare av IT-säkerhetssystem så som anti-virus och tillika innehav i Simplicity Småbolag Global. Qualys estimerade P/E-tal har på 1 år stigit med magra 1 % och aktiekursen har snarare hängt med resultatet upp än fått en skjuts tack vare multipelexpansion. Detsamma kan inte riktigt sägas om Apple vars multipel gått från 22 till 33 i år, en ökning med 50%.

Est. P/E för Apple, Sinch och Qualys. Källa: Bloomberg.

Värderingsökningen har dock långtifrån varit isolerad till teknikbolag, utan varit relativt bred över flera industrier, särskilt för bolag av mer cyklisk natur. Det kan till exempel tyckas märkligt att Axfood och ICA, två bolag som gynnats av pandemin, nu har lägre P/E-tal än vid årets början samtidigt som cykliska bolag som Nibe och Sandvik nu värderas högre än vid årets början och samtidigt haft bättre aktieutveckling i år.

För att nyansera bilden så kan man på sätt och vis säga att värderingsökningen kommit på grund av lågkonjunkturen. Företagen får lägre estimat men värderingarna påverkas inte lika mycket eftersom de baseras på många år av framtida värdeskapande. Det kan också bli så att företagen faktiskt växer in i sina värderingar. Höga värderingar är trotts allt inget problem i sig så länge de är motiverade av bolagens lönsamhet, tillväxt och risk. Det man dock kan muttra över just nu är den sista delen, risk. Vi är mitt i en pandemi som fått arbetslösheten att stiga och staters belåning och utgifter att skjuta i höjden. Vi kanske snart får ett vaccin på plats, undviker en andra våg, får tillbaka jobben snabbt och ökar takten på de ekonomiska kugghjulen igen, men detta är osäkerheter som vi inte hade för ett år sedan och ändå är värderingarna på en högre nivå nu än då. P/E-talen är nämligen inte de enda som är på rekordnivåer. Pris/Eget kapital (P/B) för börserna ligger också högre än för ett år sedan samt på historiskt höga nivåer.

Ok då, jag erkänner, jag är också en muttrande pannrynkare som investerar i Axfood och Qualys just nu.

/ Anton Kristiansson – förvaltar Simplicity Småbolag Global

Est. P/E för våra aktiefonder bredvid relevanta index per 2020-09-10. Källa: Bloomberg.

 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023