2020-12-01

Lägesrapport November

Marknaden

November blev en mycket händelserik månad inom många olika områden. Det amerikanska presidentvalet blev som befarat en ganska stökig historia där det dröjde ett antal dagar innan det kunde konstateras att Joe Biden blivit vald till ny president. Joe Biden har nu, trots Trumps försvårande inställning, börjat formera sin regering där strategin verkar vara att satsa på etablerade och erfarna personer.

Under månaden kom det positiva nyheter från ett antal läkemedelstillverkare om att ett vaccin mot Covid-19 är på väg att färdigställas. Allt mer tyder nu på att vaccinationer skall kunna inledas på bred front inom kort vilket tagits emot positivt av marknaderna. Smittspridningen fortsätter den öka även om vissa tendenser till förbättringar kan ses efter att omfattande restriktioner införts i framförallt Europa. Det verkar också som att de åtgärder som införts under hösten utformats på ett sätt som inte skapat den typ av störningar i ekonomierna som vi såg i våras.

Sammanfattningsvis tolkades merparten av nyhetsflödet positivt vilket ledde till ökad riskvilja och stigande priser på såväl aktier som företagsobligationer och förväntningarna på ett starkt 2021 är nu höga då det kan blir ett år med både förbättrade internationella relationer (mellan USA och Kina exempelvis) och ett avslut på covid-19-krisen.

Räntefondernas utveckling

I USA blev Feds räntebesked odramatiskt då inga policyförändringar annonserades. Fed-chefen, Jerome Powell, angav dock att Fed diskuterar parametrarna för sina tillgångsköp vilket innebär att det kan komma förändringar i samband med mötet i december. Riksbanken utökade sitt tillgångsköpsprogram med 200 miljarder kronor samtidigt som programmet förlängdes till den 31 december 2021 och meddelade även att de kommer utveckla köpen av företagsobligationer.

Kreditmarknaden hade en stark utveckling under månaden till följd av den ökade optimismen i marknaden och som en effekt av att de flesta företag redovisat resultat som varit i linje med eller bättre än förväntningarna [även om de i många fall är lägre än under 2019].

Efter en avvaktande inledning av månaden ökade aktiviteten i primärmarknaden i takt med att sentimentet blev allt bättre. Simplicity Likviditet steg med 0,19 procent under månaden.  Simplicity Företagsobligationer, Simplicity Global Corporate Bond och Simplicity High Yield steg med 0,95 procent, 2,29 procent respektive 1,58 procent.

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

En kompott av positiva nyheter bidrog till att aktier fortsatte rusa i november. MSCI World Index hade sin bästa månad någonsin sedan starten 1969 och samtliga Simplicitys aktiefonder steg under november som även den blev en händelserik månad.

Nyheterna om att ett vaccin snart kan börja distribueras utlöste en sektorrotation på aktiemarknaderna där vinnare på pandemin såsom e-handlare, spelutvecklare och livsmedelskedjor utvecklades svagt medan cykliska bolag och förlorare på pandemin steg.

Även fastighetsbolagen värderades upp kraftigt vilket gynnade Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige. Bland annat steg Castellum, Hufvudstaden, Fabege, Diös och Platzer alla med över 15 procent.

Nordic Entertainment Group, som levererar TV via kanaler som TV3 och streaming genom framförallt Viaplay, presenterade modiga expansionsplaner vilka uppskattades av analytikerkåren och aktien steg kraftigt under månaden vilket var glädjande då Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige har alla poster i aktien.

Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige steg under månaden med 7,7 procent respektive 7,1 procent. Simplicity Norden och Simplicity Småbolag Global steg med 5,1 procent respektive 2,1 procent.

Anton Kristiansson ger en kort kommentar om aktiemarknaden månaden som gått.

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter Nov (PDF)

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023