2024-08-01

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: 

Biden ersätts av Harris i presidentvalet 
Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare.  

Ökade konflikter i Mellanöstern  
Fortsatt ökade spänningar i Mellanöstern med Israel i fokus som orsakade stora svängningar i oljepriset.  

Sjunkande inflation och ökade förutsättningar för räntesänkningar framöver 
De inflationssiffror som publicerades i Sverige och USA visade inte på några större avvikelser jämfört med förväntningarna och orsakade inte heller några större marknadsrörelser. Svensk inflation visade sig vara lägre än väntat och utfallet ökade förutsättningarna för att nästa sänkning från Riksbanken kommer i augusti. Den amerikanska centralbanken gjorde inte någon ränteförändring men kommunicerade samtidigt ett ökat fokus på en försvagning i arbetsmarknaden. ECB lämnade som väntat styrräntorna oförändrade och fortsatte med att upprepa budskapet om att inkommande data kommer avgöra hur de agerar framöver. 

Räntefondernas utveckling

Rapportsäsongen för det andra kvartalet är i full gång och än så länge har företagen levererat resultat som varit i linje med förväntningarna. Turbulensen kring kredithanteringsföretaget Intrum fortsätter. Företaget meddelade att de nått en överenskommelse med vissa obligationsägare kring en rekapitaliseringsplan, samtidigt som att en annan grupp av obligationsägare försöker att blockera förslaget enligt rapportering från Financial Times. Simplicity har inga innehav i Intrum-obligationer och påverkas därmed inte av detta. Ellos tvingades dra tillbaka den obligationsemission som genomfördes under juni. Bolaget meddelade också att de inte kommer kunna betala tillbaka sin utestående obligation med förfall i juli i år. Nyheten fick kursen på den sistnämnda obligationen att falla vilket påverkade ett antal av våra fonder negativt. Innehavet utgör dock en liten del av respektive fond och effekten blev därmed begränsad.  

Samtliga fonder hade en god utveckling och steg under månaden.

Likviditet +0,40%
Företagsobligationer +0,59%
Global Corp Bond +0,96%
High Yield +0,68%
Maturity 2027 +0,73%

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

Beskedlig inflationsstatistik, sjunkande räntenivåer och rotation från Mag-7 till andra kategorier präglade marknaden där flera bolag släppte fina kvartalsrapporter. Av Simplicitys aktiefonder hade Simplicity Småbolag Global, Simplicity Fastigheter och Simplicity Green Impact bäst utveckling med rejäla uppgångar 7,5%, 7,1% respektive 7,0%. 

Norden 1,8%
Sverige 2,4%
Småbolag Sverige 4,0%
Småbolag Global 7,5%
Fastigheter 7,1%
Green Impact 7,0%

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter Juli 2024 (PDF)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens resultat (avkastning) är beräknat efter avdrag för årliga avgifter, i svenska kronor och med utdelningar återinvesterade i fonden. Ingen hänsyn är tagen till inflation. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad. 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Räntebrev Juli 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.07.31 Förvaltarkommentar Trots att den sedvanliga sommarstiltjen infann sig under juli inträffade ett antal händelser som påverkade de finansiella marknaderna. Efter hårda påtryckningar från ledande demokrater meddelade Joe Biden att han inte kommer ställa upp i det amerikanska presidentvalet samt att han ger sitt stöd till vicepresident, Kamala Harris. Då Harris […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023