2024-08-10

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över.

"I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of impact.” -Elon Musk

Vad är det jag hör?!

Jag lyssnade på en intervju härom dagen med en sån där person som har så många bra saker att säga på ett energiskt och inspirerande sätt vilket gör att man vill ut och fånga dagen, åtminstone en timme eller två. Högutbildad och framgångsrik dessutom som jobbat på Goldman Sachs med investeringar och startat eget investmentbolag.

Men så satte jag plötsligt kaffet i halsen. Aktiemarknaden kom på tal och var tydligen inte alls ett bra ställe att lägga sina pengar. Så här sas det, fast på engelska:

“Ett nollsummespel är exempelvis hedgefondshandel, eller aktiehandel. Jag kommer alltid sälja en aktie för att jag tror den kommer gå ner, och jag hoppas den går ner för annars kommer jag bli förbannat för att jag sålde den på den nivån, eller hur? Och för att jag ska kunna vinna måste någon annan förlora för de var tvungna att köpa den vid ett tillfälle den är på väg ner, eller hur? Nollsummespel: aktier.”

Aktier…? Nollsummespel…? Aktier?!

Nu kan hända att personen tjänar pengar på en annan form av investeringar och ser aktiemarknaden som någon slags konkurrent och skarvade lite på sanningen här, men ändå, så där får man bara inte säga. Aktier är inte alls som Bingolotto, Stryktipset, V75 eller något annat riktigt nollsummespel, men tyvärr verkar många ändå se på aktieinvesteringar med de ögonen. Jag har hört folk säga ”Spela på aktier” (varpå rysningar gått genom hela kroppen). Tänk vilken förlust att se aktiesparande och Oddset som samma typ av sysselsättning. Snacka om dubbelfel.

1 – 1 = 0

I nollsummespel finns ingen vinst utan en lika stor förlust. Vinner du så förlorar jag, och tvärtom. Om jag får 13 rätt på stryktipset får Svenska Spel en lika stor förlust som min vinst. Om jag bara får 4 rätt, vilket är vad jag brukar få, förlorar jag 1 kr och Svenska Spel vinner 1 kr. 1 minus 1 blir noll; nollsummespel. Här är förresten en uträckning på sannolikheten för att min stryktipsrad resulterar i 13 rätt idag:

Sannolikheterna är baserade på odds från Svenska Spel för respektive matchs tips. Sannolikheten för att raden ska resultera i 13 rätt är 0,000048% vilket motsvarar en på över 2 miljoner. Om man spelar en rad med samma sannolikhet varje vecka kommer det ta 39 836 år innan man förväntas ha fått 13 rätt.

Alternativkostnader

För att aktier ska kunna ses som ett nollsummespel måste man ta med alternativkostnader i beräkningen. Man tänker att om en aktie man köpt stiger så förlorar samtidigt den som sålde den och summan av vinsten och förlusten blir noll. Med detta tankesätt kan i princip allt ses som ett nollsummespel. Om ett företag säljer en vara är det pengar som kunde gått till ett annat företag som förlorar på transaktionen. Är då företagande också ett nollsummespel? Dessutom måste man avbryta beräkningen för tidigt för att summan ska bli noll. Den person som sålde aktien kanske köpte en annan aktie som steg ännu mer. Eller den kanske köpte ett hus som hela familjen tycker om att bo i och ger större emotionell vinst än den missade aktieuppgången som en annan fick.

Samtidigt är det lätt att förstå de som drar paralleller mellan aktiemarknaden och turspel. Det man en dag köper för 100 kr kan bara ett par dagar senare vara värt 150 kr för att sen sjunka till 80 kr och sen gå tillbaka till 100 kr. Var tar pengarna vägen? Och var kommer de ifrån?

Varför aktiers summa är större än noll

Varje dag stiger 8 miljarder människor upp ur sina sängar, borstar tänderna och sätter sen igång med att göra världen lite bättre. Medan vissa bakar bröd tar andra hand om deras barn på förskolan. Vissa bygger broar så att andra kan köra lastbilar och frakta grejer till fabriker där många jobbar med att tillverka saker som är bra att ha. Många åker till skolan för att lära sig något som kommer till nytta i framtiden, kanske genom att utveckla ny teknik som är bättre än dagens eller en helt ny produkt vi idag inte vet att vi har nytta av.

I slutet av dagen går alla hem, borstar tänderna och somnar med tanken ”Nock f*n känns världen lite bättre nu än när jag vaknade”. För ofta är den det. Visst kan det komma krig och katastrofer som saboterar, men dagen efter är vi där igen och reparerar och bygger upp.

Att en aktie stiger reflekterar detta. Det är en effekt av att förväntningar infriats eller överträffats. Motgångar kommer och aktier går ner, men i längden och som grupp kommer aktier reflektera summan av våra insatser dag ut och dag in. Att köpa aktier är inget nollsummespel. Det är en röst på vår drivkraft att göra den bättre.

Semestern är över. Äntligen dags att sätta klockan, stiga upp och borsta tänderna.

Artikeln uttrycker författarens åsikter vid publiceringens tidpunkt vilka med tid kan ändras utan allmän underrättelse. Eventuella faktafel är författarens egna. Publiceringen sker utan ansvar eller skyldighet från Simplicity. Innehållet ska inte betraktas som finansiell rådgivning eller uppmaning att fatta vissa beslut. Alla beslut som tas baserat på informationen sker helt på egen risk. Alla investeringar är förenade med risk och det är inte säkert du får tillbaka hela det investerade beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
1 augusti

Räntebrev Juli 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.07.31 Förvaltarkommentar Trots att den sedvanliga sommarstiltjen infann sig under juli inträffade ett antal händelser som påverkade de finansiella marknaderna. Efter hårda påtryckningar från ledande demokrater meddelade Joe Biden att han inte kommer ställa upp i det amerikanska presidentvalet samt att han ger sitt stöd till vicepresident, Kamala Harris. Då Harris […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023