2024-10-01

Lägesrapport September 2024

Den gamla devisen om att september skall vara en svag börsmånad infriades inte i år då de flesta aktiemarknader steg. Även räntemarknaden utvecklades väl med sjunkande räntor för såväl korta som långa obligationer. En förklaring till den ökade optimismen är en allt mer utbredd uppfattning om att det blir en mjuklandning i den amerikanska ekonomin istället för en recession. Detta gladde fonderna under månaden som överlag utvecklades positivt understödda av: 

  • Ekonomiska stimulansåtgärder i Kina

Kina försöker stimulera sin ekonomi genom stöd till privatpersoner, sänkta kapitalkrav på banker och ytterligare åtgärder för att stödja fastighetsmarknaden och statliga investeringar.

  • Centralbankernas räntesänkningar

Flera centralbanker, inklusive Fed, ECB och Riksbanken, sänkte räntorna och indikerade ytterligare sänkningar för att hantera låg inflation och svag ekonomisk tillväxt. Detta ledde till en ökad optimism på marknaderna.

  • Optimism kring mjuklandning i ekonomin

Det finns en växande tro på att USA och andra större ekonomier kommer att uppnå en mjuklandning snarare än en recession, vilket har gett stöd åt aktie- och räntemarknaderna samt riskfyllda tillgångar.

Räntefondernas utveckling

På kreditmarknaden var det full fart med uppgångar i obligationspriser till följd av rådande yieldnivåer samt sjunkande räntor och kreditspreadar. Aktiviteten i primärmarknaden var hög vilket också spillde över i andrahandsmarknaden då investerare valde att sälja av befintliga innehav för att göra plats för nya. Den generella bilden är att det fortfarande finns gott om riskvilligt kapital vilket visade sig under september genom övertecknade emissioner till, i många fall relativt låga kreditspreadar. Ett annat tecken på ett bättre risksentiment är att företag som tidigare haft svårt för att genomföra transaktioner nu kan återvända till obligationsmarknaden. Ett exempel på det är fastighetsbolaget Heimstaden Bostad som efter att inte ha givit ut några nya obligationer sedan början av 2022 kunde emittera vid två tillfällen, med några dagars mellanrum i slutet av augusti och början av september.  

 

Turerna kring Ellos fortsatte då bolagets huvudägare, Nordic Capital, begärde företaget i konkurs. Några dagar senare meddelade företaget att samtliga tillgångar i konkursboet överförts till obligationsägarna och att en ny finansieringsstruktur skall tas fram. Kursreaktionerna efter nyheterna blev relativt begränsade. Simplicity deltog i ett stort antal nyemissioner och köpte bland annat obligationer i detaljhandelsbolaget Golden Heights, det norska investmentbolaget Bonheur och kredithanteringsbolaget Hoist. 

 

Likviditet +0,34%
Företagsobligationer +0,77%
Global Corp Bond +1,02%
High Yield +0,99%
Maturity 2027 +0,38%

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

Efter en svag inledning av månaden hämtade aktiefonderna ny kraft i Kinas ekonomiska stimulanser, sjunkande räntor och lagom stark ekonomisk statistik. Nuvarande börsklimat är av det mer fastighetsvänliga slaget, och Simplicity Fastigheter var också den aktiefond som steg mest under månaden. I Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige var Sectra ett starkt ånglok i portföljerna, medan de asiatiska innehaven utvecklades bäst i de båda globalfonderna Simplicity Green Impact och Simplicity Småbolag Global.

Norden -0,2%
Sverige +1,5%
Småbolag Sverige  +2,6%
Småbolag Global +1,3%
Fastigheter +5,5%
Green Impact +2,6%

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter September 2024 (PDF)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens resultat (avkastning) är beräknat efter avdrag för årliga avgifter, i svenska kronor och med utdelningar återinvesterade i fonden. Ingen hänsyn är tagen till inflation. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad. 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

9 oktober

Simplicity Småbolag Global godkänd av Indecap

Vi är glada att kunna meddela att Simplicity Småbolag Global har genomgått en analys av Indecap med ett positivt resultat. Detta innebär att Indecap, som ägs av 34 av Sveriges sparbanker, nu ger rådgivarna på Indecaps ägarsparbanker möjlighet att rådge fonden till sina kunder. Fondens framgångar är ett resultat av Antons skickliga förvaltning, vilket har […]

Läs vidare
7 oktober

Utdelning Simplicity Maturity 2027

Utdelning från Simplicity Maturity 2027 Den 25 oktober 2024 kommer utdelning att betalas ut för följande av Simplicity förvaltade fonder: Simplicity Maturity 2027 (Share class B) ISIN: SE0021147303 Simplicity Maturity 2027 (Share class E) ISIN: SE0021147337 Du som andelsägare i ovan fonder på avstämningsdag den 23 oktober 2024 kommer att ta del av utdelningen. Utdelningarnas […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023