Efter en klar seger för Donald Trump i presidentvalet och en lika tydlig seger för republikanerna i kongressvalet kan vi nu räkna med stora förändringar av den amerikanska politiken. Reaktionerna efter valet blev de väntade med stigande räntor och stigande amerikanska börser.
De mest betydande händelserna under månaden:
Politisk förändring och ekonomiska reaktioner i USA: Donald Trumps och republikanernas tydliga seger i valen förväntas leda till stora politiska förändringar, inklusive handelsrestriktioner mot bland annat Kina, Mexiko och Kanada. Marknaderna reagerade med stigande börser och räntor, delvis på grund av Trumps förslag om expansiv politik som kan öka inflationen och hålla räntorna höga.
Ekonomiska utmaningar i Europa: Europas ekonomi visade fortsatt svaghet med fallande inköpschefsindex. Löneökningstakten under det tredje kvartalet steg från 3,5 % till 4,5 %, något som ställer till bekymmer för ECB som hade velat se en lägre siffra inför sitt räntebesked i december. Tyskland skakades också av en regeringskris, och nyval planeras i februari.
Geopolitisk spänning och centralbanksbeslut: USA:s tillåtelse för Ukraina att attackera längre in i Ryssland förvärrade relationerna, medan Ryssland som motreaktion ändrade sin doktrin för kärnvapenanvändning. Samtidigt sänkte Fed och Riksbanken sina styrräntor med 0,25 respektive 0,50 procentenheter, och där de båda indikerar att ytterligare sänkningar är fullt möjliga och ligger i korten trots ökad osäkerhet gällande inflationstryck och ekonomiska utsikter.
Räntefondernas utveckling
Kreditmarknaden påverkades inte i någon större utsträckning av den turbulens som rådde inom andra tillgångsslag och utvecklingen var överlag god. Primärmarknadsaktiviteten var hög och ett stort antal emissioner genomfördes inom High Yield-segmentet. En stor andel förstagångsemittenter innebar mer utdragna processer och även om riskaptiten generellt var fortsatt god tvingades ett antal bolag till åtstramningar av sina kreditvillkor samtidigt som någon enstaka transaktion också drogs tillbaka.
Fastighetsbolaget Heimstaden Bostad som varit i stort fokus de senaste åren lyckades emittera nya hybridobligationer samtidigt som de köpte tillbaka en av sina utestående hybrider. Simplicity deltog bland annat i nyemissioner i Stillfront, Hexagon och Sobi [men valde att avstå i Heimstaden Bostad].
Samtliga fonder gynnades av det positiva sentimentet och av de rådande yieldnivåerna.
Likviditet +0,28%
Företagsobligationer +0,56%
Global Corp Bond +0,81%
High Yield +0,73%
Maturity 2027 +0,53%
Aktiefondernas utveckling
Våra aktiefonder utvecklades stabilt i november. Fonderna med hemmamarknaderna som spelplan föll något, men tappade samtidigt mindre än respektive fonds index. Bankaktier och ABB bidrog starkt i Simplicity Norden och Simplicity Sverige medan byggbolag och Securitas utvecklades fint i Simplicity Småbolag Sverige.
De båda globalfonderna Simplicity Green Impact och Simplicity Småbolag Global utvecklades mycket bra. Bland annat gynnades båda av fortsatt stark utveckling för Sprouts Farmers Market.
Norden -0,2%
Sverige -0,2%
Småbolag Sverige -0,3%
Småbolag Global +8,1%
Fastigheter -1,0%
Green Impact +5,3%
Månadsrapporter samtliga fonder
Månadsrapporter November 2024 (PDF)
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens resultat (avkastning) är beräknat efter avdrag för årliga avgifter, i svenska kronor och med utdelningar återinvesterade i fonden. Ingen hänsyn är tagen till inflation. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad.