Räntebrev

per 2024.07.31

Förvaltarkommentar

Trots att den sedvanliga sommarstiltjen infann sig under juli inträffade ett antal händelser som påverkade de finansiella marknaderna. Efter hårda påtryckningar från ledande demokrater meddelade Joe Biden att han inte kommer ställa upp i det amerikanska presidentvalet samt att han ger sitt stöd till vicepresident, Kamala Harris. Då Harris bedöms ha större chanser att besegra Donald Trump, ökade osäkerheten bland investerare som börjat positionera sig för en valseger för Trump. Oroligheterna i Mellanöstern fortsatte med nya attacker åt båda håll, vilket bland annat ledde till stora svängningar i oljepriset. Det franska kongressvalet blev inte den framgång för extremhögerpartierna som många hade räknat med och detta bidrog till en viss återhämtning i priserna för franska bankobligationer. Osäkerheten kvarstår dock då svåra förhandlingar mellan vänsteralliansen och president Macrons liberala koalition, Ensemble, återstår. I Sverige sjönk BNP med 0,8 procent under det andra kvartalet jämfört med det första. Nedgången var i och för sig väntad, men utfallet var lägre än både marknadens och Riksbankens förväntningar. Ur ett svenskt perspektiv kan det även vara intressant att notera att IMF anser att den svenska kronan är världens mest undervärderade valuta enligt sin ”External Sector Report 2024”. Rapporten är dock en klen tröst för svenska semesterfirare som fått se kronan försvagas med cirka fyra procent mot euron sedan mitten av juni.  

De inflationssiffror som publicerades i Sverige och USA visade inte på några större avvikelser jämfört med förväntningarna och orsakade inte heller några större marknadsrörelser. Den viktiga amerikanska arbetsmarknadsstatistiken var en aning svårbedömd. Det skapades förvisso fler jobb än förväntat under juni, men tidigare månaders siffror över antalet nya jobb reviderades ned. Arbetslösheten steg också en aning mer än väntat samtidigt som löneökningstakten avtog. Fed gjorde inga förändringar av sin styrränta men öppnade upp för en sänkning i september. Marknaden diskonterar för närvarande tre amerikanska räntesänkningar under återstoden av 2024. ECB lämnade som väntat styrräntorna oförändrade och fortsatte upprepa budskapet om att inkommande data kommer avgöra hur de agerar framöver. Då inflationen i Eurozonen under juni överraskade på uppsidan bedöms osäkerheten ha ökat kring hur ECB kommer agera vid nästa räntebesked i september. 

Rapportsäsongen för det andra kvartalet är i full gång och än så länge har företagen levererat resultat som varit i linje med förväntningarna. Turbulensen kring kredithanteringsföretaget Intrum fortsätter. Företaget meddelade att de nått en överenskommelse med vissa obligationsägare kring en rekapitaliseringsplan, samtidigt som en annan grupp av obligationsägare försöker att blockera förslaget enligt en artikel i Financial Times. Det handlar enligt tidningsuppgifterna om ägare av bolagets obligationer med förfall 2025 som anser sig förfördelade av det presenterade förslaget. Simplicity har inga innehav i Intrum-obligationer och påverkas därmed inte av detta. Ellos tvingades dra tillbaka den obligationsemission som genomfördes under juni. Skälet till detta är att bolaget tillsammans med sin ägare Nordic Capital och Investmentbanken Carnegie misslyckats med att genomföra den nyemission om 300 miljoner kronor som utgjorde en förutsättning för obligationsemissionen. Bolaget meddelade också att de inte kommer kunna betala tillbaka sin utestående obligation med förfall i juli i år. Nyheten fick kursen på den sistnämnda obligationen att falla vilket påverkade ett antal av våra fonder negativt. Innehavet utgör dock en liten del av respektive fond och effekten blev därmed begränsad. Ellos tillkännagav senare under månaden att de tecknat ett så kallat ”Standstill Agreement” med ett antal obligationsägare för att skapa förutsättningar för att förhandla fram en långsiktig finansieringsstruktur. 

Samtliga fonder hade en stark utveckling under månaden. Simplicity Likviditet, Simplicity Företagsobligationer, Simplicity Global Corporate Bond, Simplicity High Yield och Simplicity Maturity 2027 steg med 0,40%, 0,59%, 0,96%, 0,68% respektive 0,73%. 

Nyckeltal per 2024.07.31

Ta del av räntefondernas nyckeltal. För fullständig månadsrapport se rapport i PDF.

Simplicity Likviditet

per 2024.07.31
  • Avkastning YTD 3,21%
  • Yield innan avgifter: 4,10-4,20%
  • Ränteduration: 0,17 år
  • Kreditduration: 1,27 år

Simplicity Företagsobligationer

per 2024.07.31
  • Avkastning YTD 5,31%
  • Yield innan avgifter: 6,80-6,90%
  • Ränteduration: 0,85 år
  • Kreditduration: 2,63 år

Simplicity Global Corporate Bond

per 2024.07.31
  • Avkastning YTD 4,85%
  • Yield innan avgifter: 7,20-7,30%
  • Ränteduration: 2,51 år
  • Kreditduration: 2,63 år

Simplicity High Yield

per 2024.07.31
  • Avkastning YTD 6,03%
  • Yield innan avgifter: 8,40-8,50%
  • Ränteduration: 0,97 år
  • Kreditduration: 2,78 år

Simplicity Maturity 2027

per 2024.07.31
  • Avkastning YTD 5,53%
  • Yield innan avgifter: 6,00-6,10%
  • Ränteduration: 0,69 år
  • Kreditduration: 2,56 år

Notera att vi redovisar fondernas yielder före avgifter. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad. 

Copyright Simplicity AB 2023