2020-11-24

Aktietankar: Julhandeln rullar igång

Denna vecka är det spenderarbyxorna på för många då julhandeln sparkar igång med Black Friday. Reorna står i vanlig ordning som spön i backen men ändå är det lite annorlunda i år. Julklappsjakten på stan bör bytas mot mysbyxor i soffan med en dator i knät då pandemin kommit i vägen för den vanliga butikshandeln och självklara vinnare är e-handlarna. I våra fonder har BHG Group, Boozt, Dustin och Lyko alla gått mycket starkt under året och många förväntar sig att våra nya shoppingvanor kommer bestå även när pandemin är över. Det finns även en annan kategori av bolag som gynnats av den ökade e-handeln men som inte fått lika mycket uppmärksamhet, nämligen logistikbolagen. De har dock inte gynnats av pandemin i riktigt samma utsträckning som e-handlarna. Branschen är konjunkturberoende och då världens ekonomier gått på låga växlar under året har transporter för bland annat industri och verkstad sjunkit, för att inte tala om transporterna av popcorn till biografer. De logistikbolag som varit positionerade för omställningen till e-handeln har dock kunnat kompensera för bortfallet som skett. Vi ser samtidigt att mycket av pengarna som i vanliga fall skulle lagts på restauranger, resor eller biografer istället spenderats på fysiska varor som måste transporteras. E-handeln innebär också att transporterna blir fler då stora långsamma bulklaster byts mot många mindre paket med kortare leveranstider, som till på köpet oftare går på retur.

Just nu ser därför vissa logistikbolag ut att kunna få en dubbel framgång nästa år då det dels finns goda förutsättningar för att konjunkturen fortsätter återhämta sig till ett klart bättre år än 2020, dels att våra nya vanor med högre e-handel hänger kvar även när pandemin är över.

Logistikbolagen har under året fått större plats i våra portföljer. På den svenska aktiemarknaden är det tyvärr dåligt med logistikbolag medan det globalt finns ett större utbud. I Simplicity Norden har vi innehav i danska DSV där både försäljning och resultat stigit under året. Simplicity Småbolag Global har idag fem transportbolag i portföljen samt ett IT-bolag med lösningar för att effektivisera och automatisera leveranskedjor. Kanske behövs effektivisering extra mycket nu när julhandeln rullar igång.

Fondernas logistikbolag

Simplicity Norden
DSV (DK)
Erbjuder alla sorters transport samt lagerhållning, orderhantering och andra logistiklösningar.

Simplicity Småbolag Global
Landstar Systems (US)
Globalt nätverk av självständiga leverantörer med transport via lastbil, båt, flyg och tåg.

Werner Enterprises (US)
Transportföretag av allmänna varor från Kanada till Mexiko.

TFI International (CA)
Ett av Nordamerikas största åkeri med nätverk från Kanada till Mexiko.

Marten Transport (US)
Lastbilsåkeri specialiserad på längre transporter av livsmedel och andra produkter som kräver temperaturreglerad eller isolerad transport.

SPS Commerce (US)
IT-bolag med webbaserade program för att förkorta leveranstider, optimera lagernivåer och minska kostnader.

Heartland Express (US)
Åkeri för kortare leveranser av en mängd olika varor som apparater, bildelar, pappersprodukter och detaljhandelsvaror.

 

/ Anton Kristiansson – förvaltar Simplicity Småbolag Global

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023