2020-06-09

Kraftiga vårvindar på börserna

Aktieförvaltare Anton Kristiansson reflekterar över aktiemarknaden och portföljerna under våren i sviterna av Coronapandemin.

Börsåret 2020 inleddes väldigt starkt, och sett till bolagens rapporter såg det ut som att marknaden generellt varit alltför negativ avseende konjunkturprognoserna. Både storbankernas och industribolagens värderingar var nedtryckta utifrån de låga konjunkturförväntningarna, men bolagens rapporter fortsatte att överraska positivt. Vi beaktade detta i förvaltningen där vi generellt hade viktat upp bankerna i Simplicity Norden och Simplicity Sverige och industribolagen i Simplicity Småbolag Sverige. I alla de tre hemmamarknadsfonderna med fokus på Sverige och Norden hade vi i inledningen av året stor vikt inom byggindustrin, via bland annat Skanska, Sweco, Instalco, Peab, NCC och JM. I Simplicity Småbolag Global viktades samtidigt bolag inom banksektorn samt investmentbolag upp, då båda sektorerna hade låga värderingar och stabil utveckling även globalt. Samtidigt hade Hennes & Mauritz lämnats i både Simplicity Sverige och Simplicity Norden, samt där vi fortsatte reduktionen av innehaven inom fastighetssektorn som haft hög vikt i våra portföljer och bidragit mycket till avkastningen under större delen av 2019.

Med dessa förändringar i ryggen gick vi under den senare delen av februari in i en av de snabbaste nedgångarna i börshistorien när Covid-19 med kraft lämnade Wuhan och blev en global angelägenhet. Gränserna stängdes och människornas handlingsfrihet begränsades kraftfullt för att mota samhällsspridningen. Konsumentbolag som drabbades hårt av den sociala distanseringen tillsammans med mer konjunkturkänsliga bolag som banker och verkstadsbolag värderades snabbt och kraftfullt ner samtidigt som hälsovårdsbolagen och bolag som relativt opåverkade kunde fortsätta med sin verksamhet som dagligvarubolag och It-bolag utvecklades bäst. Våra fonder Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Global viktade samtliga ner banksektorn kraftigt och lämnade specifika bolag som drabbades extra hårt, som exempelvis flygbolaget SkyWest samt restaurangkedjan Denny’s i Småbolag Global. I hemmamarknadsfonderna Simplicity Sverige, Simplicity Småbolag Sverige och Simplicity Norden lämnade vi bland annat Pandox samt Resurs Bank. Istället ökades vikterna i dagligvarubolag som Essity, ICA, Axfood, Orkla och Sprouts Farmers Market tillsammans med väl presterande hälsovårdsbolag som Coloplast, AstraZeneca, Novo Nordisk, Getinge och Tecan Group samt stabila bolag i andra industrier som Kone, Holmen, SCA samt Strategic Education.

Parallellt investerade fonderna i bolag som indirekt gynnats av pandemin utifrån att landets arbetstagare i mycket stor omfattning befann sig på hemmaplan med arbete hemifrån alternativt på korttidspermittering. I början av april ökade vi vår vikt mot bolag inom spelutveckling, så som Stillfront, Paradox och Embracer, där samtliga innehav bidragit rejält till utvecklingen positivt så långt. Även bygghandlare som Byggmax och Bygghemma Group fick ökad vikt i våra tre hemmamarknadsfonder. I Simplicity Småbolag Global köpte vi bland annat snabbmatskedjan Wings som är stora på levererad mat, samt Qualys vars IT-säkerhetslösningar behövs när fler arbetar hemifrån. Samtidigt har vi sett att materialsektorn har presterat väl trots dess mer cykliska natur. De svenska och finska skogsbolagen har fortfarande bra efterfrågan från Asien, och bland globala småbolag har vi tagit in två bolag som producerar paketeringsprodukter. I samband med att börsen under de senaste två månaderna har vänt uppåt i mycket hög takt, har bland annat innehaven i storbankerna och investmentbolagen åter ökats i både Norden- och Sverigefonden.

När vi blickar framåt hoppas vi på fortsatt börsuppgång, men gärna en mindre volatil sådan. Våren kan summeras som mycket aktiv med relativt stor omsättning i portföljerna utifrån de radikala förändringar som pandemin medfört. Portföljerna består fortsatt av stabila kvalitetsbolag som bedöms ha förutsättningarna att prestera bra även framöver, samtidigt som de är väl positionerade för ytterligare börsfall som inte kan uteslutas utlösta av en andra virusvåg eller en rapportflod fylld av besvikelser.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023