2022-08-12

Ljusning efter stormen – återhämtning inom fastighetsobligationer

Efter en turbulent vår och sommar återvänder nu investerarna till obligationsmarknaden för fastighetsbolag. Sammantaget öppnar de lägre priserna upp för högre avkastning, men trots att prisnivåerna nu är attraktiva påminner förvaltarna att läget fortsatt är osäkert.

Simplicity har sedan hösten 2021 minskat exponeringen mot fastighetsobligationer, men efter våren och sommarens turbulens ser vi nu att läget ser annorlunda ut nu jämfört med i början av sommaren – där marknaden enligt vår syn bottnade ur i juni månad. Vi har på senare tid genomfört strukturella förändringar, där förflyttning skett från kortare löptid till obligationer med längre löptid. Detta för att uppnå högre avkastning på fondernas obligationer. Vi befinner oss dock inte i ett läge ännu där vi som helhet ökar exponeringen mot fastighetsobligationer då tillgångsslaget är och förblir räntekänsligt. Rådande inflation , som dock visat tecken på att lugna ner sig på sistone, är fortsatt är hög och pressar centralbanker runtom i världen att vidhålla en höjd räntebana vilket skapar osäkerhet för fastighetsbolagen.

I artikeln “Ljusning efter stormen – nu återvänder investerarna” i DI 2022-08-12 intervjuas ränteförvaltare Henrik Tingstorp angående just fastighetsobligationer. Du hittar artikeln här.

Om du har frågor eller funderingar kring ditt innehav i våra fonder har vi öppet vardagar mellan 08:00 – 17:00 – och du når vår kundservice på kundservice@simplicity.se samt 0340 21 95 00.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023