2022-10-28

Starka rapporter bland Simplicitys innehav

Vi är just nu inne i en intensiv rapportperiod för börsbolagen som släpper kvartalsrapporter på löpande band. Företagens resultat har i år fått stå i skuggan av inflation, ränteoro, energikris och svaga konjunkturprognoser som i stället drivit börsen nedåt. Hittills har rapporterna, precis som tidigare under året, varit bra och visar föga tecken på en stundande lågkonjunktur. Trots ett starkt fjolår har majoriteten som rapporterat lyckats växa både resultat och omsättning jämfört med motsvarande period 2021. Analytikerkåren verkar därmed gjort rätt i att envist stå fast vid till synes höga estimat samtidigt som börsen fallit brant.  

I både Simplicity Norden och Simplicity Sverige har de stora verkstadsbolagen rapporterat bra. För exportbolag som Sandvik verkar den försvagade kronan gjort gott för både försäljningsvolym och orderingång. Bolaget slog förväntningarna på både resultat och omsättning, liksom Atlas Copco och Volvo som släppte liknande rapporter. Dessutom har fondernas banker kommit med urstarka rapporter långt över förväntningarna tack vare höga räntenetton och i stort sett obefintliga kreditförluster. Danske Bank, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea och DNB har alla stigit brant under rapportmånaden.  

Hexatronics höga tillväxt fortsatte förra kvartalet vilket ledde till rally för aktien som är ett större innehav i Simplicity Småbolag Sverige, men bolaget återfinns även i Simplicity Sverige och Simplicity Norden. Omsättningen steg med 91% jämfört med motsvarande period förra året. Simplicity Småbolag Sverige har haft flera kursrusare under rapportperioden. Studsvik ökade både omsättning och rörelsemarginal under det tredje kvartalet efter att verksamheten i Tyskland sett ökad efterfrågan samtidigt som den nya svenska regeringen talat varmt om kärnkraft.  

Hexpol, som återfinns i Simplicity Norden, Simplicity Sverige, Simplicity Småbolag Sverige samt Simplicity Småbolag Global, slog förväntningarna trots fortsatta leveransproblem och ökade materialkostnader. Den organiska försäljningstillväxten för kvartalet var hela 21%.  

ExlService, vilket är största innehavet i Simplicity Småbolag Global, rapporterade bättre resultat än väntat och höjde dessutom sin guidning för helåret. Fondens VVS-bolag Comfort Systems och Emcor (även i Simplicity Green Impact) rapporterade också starka siffror och jobbar fortfarande med att komma ikapp efterfrågan.  

Även Badger Meter, ett av de större innehaven i Simplicity Green Impact, släppte rapport som vittnar om fortsatt hög efterfrågan, särskilt för deras smarta digitala vattenmätare. Både försäljning och resultat slog nytt rekord.  

Bland innehaven i Simplicity Fastigheter var Atrium Ljungberg bland de första att rapportera och bolaget satte ribban högt med positiva värdeförändringar på fastighetsbeståndet. Även Sagax släppte en stark rapport med en 24 procentig ökning av förvaltningsresultatet.  

Marknaderna har under rapportperioden haft ett tydligt fokus på företagens marginaler och straffat de som inte lyckats kompensera för ökade kostnader. Inflationen är helt klart ett större problem för vissa bolag, särskilt om lönsamheten normalt sett är lägre och belåningen högre. Mörka börsmoln och negativa ekonominyheter till trots, ur ett relativt perspektiv kanske välskötta kvalitetsbolags bästa tid är nu. 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

10 augusti

Är aktier ett nollsummespel?

Om att aktier inte är ett nollsummespel. Varför aktier är bättre än lotter, hur stor sannolikheten är att jag får 13 rätt på lördag och varför det är skönt att semestern är över. “I think it would be great to be born on Earth and die on Mars. Just hopefully not at the point of […]

Läs vidare
1 augusti

Lägesrapport Juli 2024

Samtliga aktie- och räntefonder utvecklades positivt under månaden, där de finansiella marknaderna trots sommarstiltjen påverkades av flera betydande händelser som kommer att vara centrala under hösten: Biden ersätts av Harris i presidentvalet Joe Biden meddelade att han inte ställer upp i presidentvalet och stödjer Kamala Harris, vilket ökade osäkerheten bland investerare. Ökade konflikter i Mellanöstern  […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023