Räntebrev

per 2024.02.29

Förvaltarkommentar

Utvecklingen på de finansiella marknaderna varierade under februari. Räntemarknaden påverkades av lägre förväntningar om räntesänkningar med stigande räntor som följd medan aktiemarknaderna steg bland annat drivet av ett antal starka rapporter från amerikanska teknikbolag. Den amerikanska KPI-inflationen blev en besvikelse då den visade sig vara högre än förväntat. Den viktiga PCE-inflationen kom dock in i linje med analytikernas prognoser. Sveriges BNP minskade under det fjärde kvartalet enligt statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån. Detta var det tredje raka kvartalet med sjunkande tillväxt i den svenska ekonomin. På den positiva fronten kan dock noteras en viss ökning av hushållens konsumtion. De svenska hushållens förväntningar om bostadspriserna fortsätter att stiga enligt SEB:s Boprisindikator. Under månaden inföll tvåårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina och ännu finns det inga indikationer på att vare sig den konflikten eller konflikten mellan Israel och Palestina är närmare en lösning. Det oroliga världsläget bidrar till högre riskpremier, vilket bland annat åskådliggörs via ett volatilt oljepris. 

På centralbanksfronten var det stort fokus på protokoll från räntemöten samt på tal och uttalanden från olika centralbanksledamöter. Den allmänna bilden är att centralbankerna å ena sidan fortsätter signalera räntesänkningar, men å andra sidan betonar att det fortfarande finns risk för att inflationen skall blossa upp igen. Marknaden tog fasta på de försiktiga kommentarerna och prissätter för närvarande en sänkning under det första halvåret från såväl ECB, Fed som Riksbanken. Många analytiker räknar med att Riksbanken sänker redan i maj och det blir intressant att se om de förväntningarna infrias i ett scenario där varken ECB eller Fed har agerat. Utvecklingen kommer dock att avgöras av inkommande data som kommer att bli extra intressanta att följa under våren. 

Det var hög aktivitet på bolagsfronten under månaden med ett antal händelser som tilldrog sig stor uppmärksamhet. Fastighetsbolagen Heimstaden Bostad och deras huvudägare, Heimstaden AB, som varit i stort fokus under det senaste året släppte sina respektive resultat för det fjärde kvartalet. Heimstaden Bostads resultat var relativt odramatiskt, men många av frågorna under presentationen av rapporten kom att handla om ett eventuellt kapitaltillskott från ägarna och där kunde bolaget inte lämna några besked. Företaget meddelade också att de inte kommer betala någon utdelning till sina ägare. Detta besked antas vara en av förklaringarna till att Heimstaden AB meddelade att de pausar räntebetalningarna på sina hybridobligationer och även ställer in utdelningarna på samtliga sina aktieslag. Företagets obligationer sjönk efter beskedet. Volvo Cars meddelade att de inte kommer tillhandahålla mer finansiering till den delägda elbilstillverkaren Polestar och att innehavet skall delas ut till aktieägarna. Nyheten togs emot positivt av både aktie- och kreditinvesterare. Kinnevik sålde sitt innehav i Tele2 vilket frigör mycket likviditet men samtidigt väcker en del frågor kring Kinneviks framtida strategi. Viaplays skuldnedskrivning och nyemission slutfördes och de nyemitterade aktierna distribuerades till ägarna. Vi sålde hela vårt innehav i Viaplay-obligationer och en del av de aktier vi tilldelades i samband med rekonstruktionen. 

Nyemissionsaktiviteten var god och ett stort antal bolag gav ut nya obligationer. Det finska fastighetsbolaget Citycon, gav ut en obligation i Euro som tilldrog sig stort intresse från såväl nordiska som internationella investerare. Det som gjorde transaktionen intressant var att den var den första större emissionen i Euromarknaden av ett nordiskt fastighetsbolag på länge och obligationen steg i pris när den började handlas. Utöver Citycon deltog vi bland annat i emissioner i Lifco, Gjensidige och Sparbanken Skaraborg.  

Våra nordiska fonder hade en stark utveckling under månaden och Simplicity Likviditet, Simplicity Företagsobligationer, Simplicity High Yield och Simplicity Maturity 2027 steg med 0,55%, 0,36%, 0,44% samt 0,53%. Simplicity Global Corporate Bond sjönk med 0,16% vilket bland annat kan förklaras av en något svagare utveckling i den internationella kreditmarknaden och nedgångar för vissa enskilda obligationer.  

Nyckeltal per 2024.02.29

Ta del av räntefondernas nyckeltal. För fullständig månadsrapport se rapport i PDF.

Simplicity Likviditet

per 2024.02.29
  • Avkastning YTD 1,01%
  • Yield innan avgifter: 4,80-4,90%
  • Ränteduration: 0,21 år
  • Kreditduration: 1,19 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav

Simplicity Företagsobligationer

per 2024.02.29
  • Avkastning YTD 1,69%
  • Yield innan avgifter: 7,70-7,80%
  • Ränteduration: 0,82 år
  • Kreditduration: 2,42 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav

Simplicity Global Corporate Bond

per 2024.02.29
  • Avkastning YTD 1,19%
  • Yield innan avgifter: 8,30-8,40%
  • Ränteduration: 2,07 år
  • Kreditduration: 2,51 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav

Simplicity High Yield

per 2024.02.29
  • Avkastning YTD 1,98%
  • Yield innan avgifter: 10,50-10,60%
  • Ränteduration: 1,00 år
  • Kreditduration: 2,71 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav

Simplicity Maturity 2027

per 2024.02.29
  • Avkastning YTD 1,57%
  • Yield innan avgifter: 7,10-7,20%
  • Ränteduration: 0,87 år
  • Kreditduration: 2,98 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav

Notera att vi redovisar fondernas yielder före avgifter. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad. 

Copyright Simplicity AB 2023